Wiosna – brzmi krzepiąco. Wyższe temperatury, lepsze samopoczucie i coraz więcej słońca, które obudzi drzemiące w nas pokłady energii. Niestety często zdarza się, że pomimo nadejścia wiosennych miesięcy, wciąż odczuwamy zmęczenie, rozdrażnienie oraz brak ochoty do pracy. Okazuje się, że to zupełnie naturalne. Nadciąga przesilenie wiosenne. Jak je pokonać? Skutecznym, a dodatkowo wyjątkowo przyjemnym sposobem na pożegnanie zimowych humorów jest… czekolada!
Syndrom zmęczenia wiosennego
Wraz z nadejściem marca i kwietnia wiele osób zaczyna odczuwać tzw. przesilenie wiosenne. W ostatnim czasie otrzymało ono nawet swoją medyczną nazwę - syndrom zmęczenia wiosennego. Objawy, które mu towarzyszą to m.in. osłabienie, senność czy częstsze bóle głowy. Długotrwały brak słońca oraz wciąż obecne akcenty odchodzącej zimy, mogą oddziaływać na nas przygnębiająco. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na poradzenie sobie z niesprzyjającą aurą. Wśród nich wymienia się najczęściej: aktywność fizyczną, zwłaszcza ruch na świeżym powietrzu, korzystanie z pierwszych, wiosennych promieni słońca czyli naturalnego antydepresantu oraz 8-godzinny, regularny sen. Jednak zdecydowanie najsmaczniejszym z dostępnych sposobów walki ze złym samopoczuciem jest… raczenie się czekoladą!
Kakaowa moc na ratunek
Większość z nas zdaje sobie sprawę z wyjątkowych właściwości gorzkiej czekolady. Ma ona wpływ na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco ożywia nasz organizm oraz wywołuje poczucie szczęścia. Dlatego właśnie jest ona jednym z najpopularniejszych kulinarnych afrodyzjaków. Często można usłyszeć, że stan zakochania jest podobny do emocji, jakie odczuwamy po zjedzeniu tabliczki czekolady. A gdyby tak wykorzystać tę kakaową moc i rozpocząć od niej nasz wiosenny dzień? Wszystkim, którzy zmagają się z pozimowym zmęczeniem polecamy wyjątkowe, słodkie śniadanie. Z pewnością doda nam ono wigoru i zapewni dobry nastrój na resztę dnia.
Czekoladowy pudding ryżowy
Składniki:
100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
200 g ryżu krótkoziarnistego
200 g gorzkiej czekolady
1 litr mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
owoce: truskawki, maliny lub inne ulubione owoce
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie podgrzej mleko wraz z cukrem. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, około 25-30 minut, w zależności od rodzaju ryżu jakiego używamy. Ryż powinien prawie w całości wchłonąć mleko i być miękki.
Do ugotowanego ryżu dodaj połamaną w kostkę gorzką czekoladę i cynamon. Odczekaj chwilę i delikatnie wymieszaj czekoladę z ryżem. Pudding powinien mieć gładką i kleistą konsystencję
Gotowy pudding przełóż do pucharków i udekoruj dowolnymi owocami - deser jest słodki, więc najlepiej pasują do niego kwaskowate owoce. Świetnie sprawdzą się truskawki lub maliny. Pudding możemy zjadać na ciepło lub zimno.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/czekoladowe-wyjscie-z-wiosennego-przesilenia